Cinkciarz.pl pyta Polaków o waluty

Ponad 50 proc. spośród łącznej liczby ponad 23 tysięcy użytkowników Onet.pl, Wp.pl oraz TVN 24, którzy wzięli udział w ankiecie dotyczącej wymiany walut deklaruje, że wizyty w kantorach składają najczęściej w związku z planowaną podróżą oraz na potrzeby spłaty kredytu.

Blisko 15 proc. respondentów wymienia waluty, gdy chcą przelać rodzinie zarobione poza Polską pieniądze, a 10 proc. uważa waluty za dobry sposób na oszczędzanie. Ankieta została przeprowadzona na zlecenie internetowego kantoru Cinkciarz.pl. Organizatorzy ankiety zadali Polakom jedno pytanie: Z jakich powodów wymieniasz waluty? Respondenci mieli do wyboru siedem odpowiedzi. - Wskazanie podroży zagranicznej, jako głównego powodu, tym bardziej w trwającym aktualnie okresie wakacyjnym jest naturalne i nie może nikogo dziwić. Jednak pozytywnym zaskoczeniem jest dość spory odsetek deklarujących oszczędzanie w walucie obcej. – komentuje Kamil Sahaj, Marketing Manager w Cinkciarz.pl.