Artykuły prasowe

Zapraszamy przedstawicieli mediów i osoby poszukujące informacji o naszym serwisie do korzystania z poniżej udostępnionych materiałów. Pozostajemy również do Państwa dyspozycji pod adresem mailowym: k.stawiarz@cinkciarz.pl.

Szok! Dwa dolary za miesiąc pracy

Minimalne wynagrodzenie ma równowartość dwóch dolarów amerykańskich, ale za jednego dolara można kupić trzy cysterny benzyny. Brakuje leków i żywności, a w ledwie miesiąc do samej tylko Kolumbii uciekło 100 tys. obywateli. Katastrofa ekonomiczna i absurdy Wenezueli przekraczają wyobrażenia - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

Ile banki zarabiają na swoich klientach?

Czy na oszczędzaniu w bankach Polacy wychodzą jak Zabłocki na mydle? Ogólne oprocentowanie na rachunkach bieżących i lokatach dla gospodarstw domowych wynosi zaledwie 0,9 proc. To wyraźnie mniej niż inflacja. Dodatkowo z tego „zysku” musimy jeszcze zapłacić podatek, a to, co zostanie, oddać bankowi w postaci opłat oraz prowizji - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.