Artykuły prasowe

Zapraszamy przedstawicieli mediów i osoby poszukujące informacji o naszym serwisie do korzystania z poniżej udostępnionych materiałów. Pozostajemy również do Państwa dyspozycji pod adresem mailowym: k.stawiarz@cinkciarz.pl.

Polska gospodarka wzywa biernych zawodowo

Spadające poniżej granicy 5 proc. bezrobocie sugeruje, że w polskiej gospodarce dramatycznie kurczy się liczba rąk gotowych do podjęcia pracy, co zwykle utrudnia wzrost gospodarczy. Faktycznie jednak rezerwy wśród pracowników są jeszcze spore, największe tkwią w gronie ludzi biernych zawodowo - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

Diesel droższy niż benzyna? O to grają spekulanci

Po huraganie Harvey, który zaburzył proces produkcji paliw na amerykańskim wybrzeżu, kierowcy mają kolejne powody do obaw. Silny wzrost popytu na diesla po obu stronach Atlantyku oraz rekordy pozycji spekulacyjnych nastawionych na wzrost tego paliwa mogą oznaczać wyraźny wzrost ceny oleju napędowego - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

Rekordy na rynku pracy. 500+ nie obniża zatrudnienia kobiet

Sytuacja na krajowym rynku pracy jednoznacznie poprawiła się w II kwartale br.: zmalało bezrobocie i zwiększyło się zatrudnienie. Wśród danych nie widać oznak, by program Rodzina 500+ negatywnie wpływał na aktywność zawodową Polek - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.