Artykuły prasowe

Zapraszamy przedstawicieli mediów i osoby poszukujące informacji o naszym serwisie do korzystania z poniżej udostępnionych materiałów. Pozostajemy również do Państwa dyspozycji pod adresem mailowym: a.tomasik@cinkciarz.pl.

Szwecja unijnym prymusem, bo pozostała poza strefą euro?

Gdy ponad dwie dekady temu w Szwecji trwała dyskusja o wejściu do strefy euro, kondycja gospodarcza tego kraju nie zachwycała. Wystarczyło jednak 20 lat, by Szwedzi stali się liderem unijnego rozwoju wśród państw o wysokim dochodzie i obniżyli swój dług do PKB o połowę. Czy przyczyniła się do tego decyzja o pozostaniu poza obszarem wspólnej waluty? - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

Jak w Polsce marnotrawiony jest kapitał ludzki

Co sprawia, że znakomite wyniki polskiej młodzieży w badaniach kapitału ludzkiego nie przekładają się później na choćby zbliżone osiągnięcia dorosłych Polaków? Przyczyna tkwi prawdopodobnie w tym, że w naszym kraju brakuje kompleksowej polityki ustawicznego kształcenia się - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

5 grudnia to Dzień Wolontariusza. Jak stać się jednym z nich?

Podejmują pracę, z góry godząc się na brak płacy, co wcale nie oznacza, że w takim układzie jednostronnie zyskują tylko pracodawcy. Wolontariat staje się coraz powszechniejszy, bo oprócz niemierzalnych i niematerialnych korzyści otwiera drogi do poznawania świata i zdobywania zawodowych szlifów. 5 grudnia przypada Międzynarodowy Dzień Wolontariusza.