Artykuły prasowe

Zapraszamy przedstawicieli mediów i osoby poszukujące informacji o naszym serwisie do korzystania z poniżej udostępnionych materiałów. Pozostajemy również do Państwa dyspozycji pod adresem mailowym: k.stawiarz@cinkciarz.pl.

Bitcoin wart więcej niż 5 tys. dolarów, czyli kariera kryptowalut

Gdy w 2009 r. w cyberświecie pojawił się bitcoin i przebił się do świadomości wielu ludzi jako pierwsza kryptowaluta, chyba nikt nie przypuszczał, że wystarczy zaledwie kilka lat, by za bitcoiny dało się oficjalnie kupić obywatelstwo podatkowego raju. Zdumiewa także tempo wzrostu wartości najpopularniejszej z kryptowalut - cena jednego bitcoina przekroczyła barierę 5 tys. dolarów.

Znów wzrosły płace w Polsce. A kiedy dogonimy Niemców?

4473 zł - tyle, wg opublikowanych we wtorek danych GUS, Polacy zarabiali we wrześniu br. Średnia pensja w rok wzrosła o ponad 6 proc. I to nie koniec dobrych wieści. - Przed nami kolejne podwyżki płac - zapowiada Bartosz Grejner, analityk rynkowy Cinkciarz.pl.

Polska gospodarka wzywa biernych zawodowo

Spadające poniżej granicy 5 proc. bezrobocie sugeruje, że w polskiej gospodarce dramatycznie kurczy się liczba rąk gotowych do podjęcia pracy, co zwykle utrudnia wzrost gospodarczy. Faktycznie jednak rezerwy wśród pracowników są jeszcze spore, największe tkwią w gronie ludzi biernych zawodowo - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.