Koszykarze BM Slam Stal podejmą wyzwanie mistrzów

Zawodnicy ostrowskiego klubu wezmą udział w akcji #CinkciarzChallenge - wyzwaniu sponsora Polskiej Ligi Koszykówki.

“Stalówka” będzie dopiero trzecią drużyną (po aktualnym mistrzu Polski Stelmecie BC Zielona Góra oraz Polskim Cukrze Toruń) najwyższej klasy rozgrywkowej, która weźmie udział w oryginalnej, internetowej zabawie. W ramach wyzwań rzucanych przez serwis Cinkciarz.pl zawodnicy zobowiązują się do wykonania wymagających zadań sportowych. Filmy z realizacji zadania będą publikowane na profilu Facebook BM Slam Stali przez cztery kolejne dni.

Ostrów Wielkopolski w zmaganiach reprezentować będą: Aaron Johnson, Mateusz Kostrzewski, Shawn King i Szymon Szewczyk. Dla ostatniego z wymienionych zawodników będzie to już drugie spotkanie z wyzwaniem #CinkciarzChallenge. W ub. sezonie, będąc jeszcze zawodnikiem Stelmetu BC, Szewczyk w wyzwaniu nagrywanym przed finałami PLK trafił dziewięć razy rzut osobisty z zawiązanymi oczami. Jego wynik w tym roku przebił Obie Trotter z Polskiego Cukru Toruń. Szymon chce zatem podnieść ligowym kolegom poprzeczkę i spróbować swoich sił w rzutach z zawiązanymi oczami… za trzy punkty!

Mateusz Kostrzewski będzie chciał osiągnąć wynik lepszy niż Agnieszka Śnieżek (z kobiecej reprezentacji Polski w koszykówce) i rywal z boisk PLK Nemanja Djurisić, wykonując efektowny “rzut selfie” (czyli trafienie tyłem do kosza podczas filmowania siebie samego smartfonem). Mateusz zamierza wykonać utrudnioną wersję tego samego triku, dodatkowo przewiązując sobie oczy. Z nowymi konkurencjami w wyzwaniu zmierzą się ostrowscy Amerykanie. Aaron Johnson powalczy z czasem, przez trzydzieści sekund wykonując rzuty z dziesięciu różnych miejsc na parkiecie (w tym z połowy boiska). Shawn King sprawdzi zaś, ile rzutów osobistych potrafi wykonać, stojąc… tyłem do kosza.

Jak sportowcy z Ostrowa Wielkopolskiego wypadną na tle kolegów i koleżanek? Kibice przekonają się już wkrótce.