18 miejsce Cinkciarz.pl na liście Rzeczpospolitej

05.05.2016 10:17|Cinkciarz.pl

Cinkciarz.pl to największa firma z polskim kapitałem - wynika z rankingu Rzeczpospolitej. Spółka znalazła się także na 18 miejscu zestawienia 500 największych przedsiębiorstw w kraju, awansując tym samym o dziewięć pozycji w stosunku do ub.r.

Piotr Kiciński, wiceprezes Cinkciarz.pl

Lista 500 po raz pierwszy została opublikowana w 1999 r. Zestawienie to kompleksowy obraz polskiej gospodarki, powstały na podstawie wyników firm, które zatrudniają łącznie ponad 1.45 mln osób. Publikowany przez Rzeczpospolitą ranking jest najstarszym i najobszerniejszym na krajowym rynku wydawnictwem, prezentującym wyniki najprężniejszych firm.

W tegorocznej edycji zestawienia Cinkciarz.pl uplasował się na 18 miejscu listy 500 największych firm w Polsce. Awansował z 27 pozycji, którą zajął w ub.r. Przedsiębiorstwo wyprzedziło m.in., Energę SA, BP Europa i Grupę Azoty. Spółka znalazła się także na pierwszym miejscu listy największych firm z polskim kapitałem.

Redakcja dziennika zauważyła również inwestycje Cinkciarz.pl w kadry. - Wśród firm, które swój wzrost zatrudnienia oraz przychodów opierają na tzw. rozwoju organicznym, liderami są Cinkciarz.pl i sieć drogerii Rossmann. Cinkciarz.pl, potentat internetowego rynku wymiany walut, który wsławił się w minionym roku spektakularną akcją promocyjną z udziałem dwóch byłych prezydentów (Wałęsy i Komorowskiego) towarzyszącą wejściu firmy na rynek USA, zwiększył w ub.r. zatrudnienie ponad dwukrotnie - pisze dziennik “Rz”.

Aktualnie w Cinkciarz.pl pracuje ponad 160 osób. W ciągu kolejnych pięciu lat firma zamierza zatrudniać nawet do 500 osób. Ma to związek z innowacyjnym projektem budowy sztucznej inteligencji oraz przeznaczonego na ten cel Centrum Badawczo-Rozwojowego. W ub.r. spółka otworzyła biuro reprezentacyjne w Chicago.

- Tak wysokie miejsce na liście Rzeczpospolitej to dla nas dodatkowy impuls do nieprzerwanego podnoszenia poprzeczki konkurencji. Jesteśmy przekonani, że inwestując w rozwój spółki oraz kadry, zapewnimy sobie eksponowaną pozycję na liście także w kolejnych latach - komentuje Piotr Kiciński, wiceprezes Cinkciarz.pl.

Pierwsze 50 miejsc rankingu "Rzeczpospolitej" "Lista 500"